GRATIS VERZENDING* VANAF €150,- EXCL. BTW
OP REKENING KOPEN MOGELIJK
14 DAGEN NIET GOED, GELD TERUG
VEILIGE BETAALMETHODES

12 volt vrachtwagen accu kopen of vervangen, wat moet ik weten?


Ontdek in onze blog de twee hoofdtypen vrachtwagenaccu's: startaccu's voor krachtige starts en semitractieaccu's voor langdurige energielevering. Leer hoe je een 12-volt accu vervangt en essentieel onderhoud uitvoert. Ontdek wintermaatregelen zoals isolatie en druppelladers om je vrachtwagenaccu's winterklaar te maken. Houd je accu's in topconditie voor betrouwbare prestaties, zelfs in koude omstandigheden.

Vrachtwagen accu kopen of vervangen, wat moet ik weten.

In de complexe wereld van vrachtwagens spelen accu's een cruciale rol. Ze voorzien niet alleen in de energiebehoefte van het voertuig, maar hun juiste werking is ook van essentieel belang voor betrouwbare prestaties, vooral tijdens koude wintermaanden. In deze blogpost behandelen we wat het verschil is tussen een startaccu en een semitractie accu, hoe je een 12-volt accu vervangt, het belang van onderhoud en welke extra stappen je kunt nemen om je accu winterklaar te maken.

1. Types Vrachtwagenaccu's: Startaccu's en Semitractie accu's

 Startaccu's: Startaccu's zijn ontworpen om korte, krachtige stoten van energie te leveren om de vrachtwagenmotor te starten. Ze hebben een hoog startvermogen en zijn ideaal voor voertuigen die frequent worden gestart en stops maken.

Semitractie accu's: Semitractie accu's, ook wel huishoudaccu's genoemd, zijn bedoeld voor voertuigen die veel stilstaan met draaiende motor, zoals vrachtwagens die vaak stationair draaien om elektrische apparatuur van stroom te voorzien. Ze leveren een stabiele stroomtoevoer over langere periodes.

2. Vervanging van een 12-Volt Vrachtwagenaccu

Het vervangen van een 12-volt vrachtwagenaccu vereist enkele eenvoudige stappen:

Veiligheid Eerst: Zorg ervoor dat het voertuig is uitgeschakeld en de sleutel uit het contact is verwijderd. Draag indien mogelijk handschoenen en beschermende kleding.

Identificeer de Accu: De  accu zit meestal achter de cabine aan de bestuurderskant in de hiervoor bestemde accubak.

Verwijder de Klemmen: Begin met het verwijderen van de negatieve pool gevolgd door de positieve pool. Dit voorkomt kortsluiting tijdens het verwijderen van de accu.

Verwijder de Bevestigingen: Maak de bevestigingen los waarmee de accu op zijn plaats wordt gehouden. Dit kan variëren afhankelijk van het vrachtwagenmodel.

Plaats de Nieuwe Accu: Plaats de nieuwe accu op dezelfde manier als de oude. Bevestig de bevestigingen en sluit de positieve kabel gevolgd door de negatieve kabel aan.

Controleer de Startcapaciteit: Start de vrachtwagen om ervoor te controleren dat de nieuwe accu goed functioneert.

3. Onderhoud van Vrachtwagenaccu's

Regelmatige Controle: Controleer regelmatig de laadstatus van de accu met behulp van een voltmeter. Zorg ervoor dat de spanning binnen het aanbevolen bereik ligt. Het aanbevolen bereik voor de spanning van een vrachtwagenaccu varieert, maar over het algemeen wordt een volledig opgeladen 12-volt loodzuuraccu als gezond beschouwd wanneer de spanning tussen 12,6 en 12,8 volt ligt wanneer de motor is uitgeschakeld en er geen belasting op de accu staat. Tijdens het gebruik of het starten van de motor kan de spanning kortstondig dalen, maar deze moet snel herstellen.

Schoonhouden van Accupolen: Corrosie op de accupolen kan de prestaties verminderen. Maak de accupolen schoon met een oplossing van water en baking soda om corrosie te verwijderen.

Elektrolytniveau Controleren (Semitractie accu's): Voor semitractie accu's, controleer regelmatig het elektrolytniveau en vul het indien nodig bij met gedestilleerd water.

4. Wintermaatregelen voor Vrachtwagenaccu's

Accu Isoleren: Gebruik isolatiemateriaal rondom de accu om deze te beschermen tegen extreme kou. Lees hier hoe je je accu kunt isoleren.

Druppellader Gebruiken: Overweeg het gebruik van een druppellader, vooral als het voertuig gedurende langere tijd stilstaat. Dit voorkomt dat de accu ontladen raakt.

Parkeer in Verwarmde Ruimte: Indien mogelijk, parkeer de vrachtwagen 's nachts in een verwarmde ruimte om de accu op een optimale temperatuur te houden.

Het begrijpen van de verschillende typen vrachtwagenaccu's, het juist vervangen, regelmatig onderhouden en het nemen van wintermaatregelen is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je vrachtwagen altijd startklaar is, zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden. Neem de tijd om voor je accu te zorgen, en je zult beloond worden met betrouwbare prestaties en een langere levensduur.