Opbouw & onderbouw gereedschapskisten Stempelplaten Transportkoeling Vangmuilen Luchtketels Sloten & sleutels Steunpoten Brandstof & watertanks Schuif- & zeil accessoires Wielkeggen Spatschermen Bumpers Deurvastzetters Opbouw & inbouw sluitingen Spatlappen Ventilatie Tir kabels Stootrubbers Documentenkokers Twistlock onderdelen Diversen

Vangmuilen

Vangmuilkoppeling

In onze webshop vind u diversen types vangmuilen van zowel Ringfeder als Rockinger. Deze komen met diversen diameters pennen. Tevens hebben wij ook het koppelingshuis, onderbus met slijtplaat en rangeerkoppeling los te verkrijgen. Mocht u een produkt zoeken wat u niet ziet, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij kunnen deze vast op korte termijn leveren. 

 

 

Wat is een vangmuil?

Een vangmuilkoppeling is een koppelingssysteem bij motorwagen combinaties. Hiermee kan een aanhangwagen eenvoudig gekoppeld worden met de trekkende motorwagen. Aan de achterste dwarsbalk van het chassis van de motorwagen is de vangmuilkoppeling gemonteerd voor het aankoppelen van een aanhangwagen. De vangmuilkoppeling kan hierbij op scherp gezet worden, zodat de trekstang van de volgwagen gevangen kan worden. Na het vangen springt de pen in het oog van de trekstang en is daarmee geborgd. In het midden van het oog van de trekstang is een verdikking zodat de ruimte tussen pen en oog zo klein mogelijk is. Een te grote ruimte geeft een mogelijke stootbelasting op de verbinding tussen aanhangwagen en de motorwagen, terwijl de kans ook groot is dat de volgwagen gaat slingeren. Een te grote ruimte wordt daarbij ook nog eens afgekeurd bij de APK.

 

Regelgeving vangmuilkoppeling

Natuurlijk is er voor zo'n kritiek bevestigingspunt van een aanhanger het een en ander vastgelegd in de wet. Zoals de volgende voorgeschreven pendiameters.

Indien de bedrijfsauto is voorzien van een vangmuilkoppeling met een nominale pendiameter van:

  1. 40 mm, moet de pendiameter ten minste 36,5 mm bedragen;
  2. 50 mm, moet de pendiameter ten minste 46 mm bedragen;
  3. 57,5 mm, moet de pendiameter ten minste 55 mm bedragen.